Un blog pentru iubitorii de HandMade...si nu numai!

Personaje si legende

Ce stim despre personajele importante din istoria tarii noastre?
Dar despre legendele Romanesti?
Eu, din pacate, stiu putin, doar ce am invatat la scoala, insa m-am decis
sa fac cautari, si sa dscoper cat mai multe.
Mi-ar face placere daca a-ti partecipa cu ceia ce stiti despre istoria,
 legendele si personajele importante ale tarii noastre.
Le voi traduce in italiana...si le voi publica in site-ul meu!

 02/01/2011
Primul personaj despre care voi scrie este   Decebal  care a domnit intre 86 si106.
Din pacate nu se stie multe despre familia, originea si neamul lui Decebal. Stim insa ca a fost unul dintre cei mai curajosi si puternici regi al neamului nostru...A luptat si a tinut piept cu mult curaj celui mai mare imper al lumii...Imperul Roman.
Numele lui nu a fost uitat si nu va fi uitat niciodata.
Iata ce spune Dio Cassius in Historia despre Decebal:
"Foarte priceput in planurile razboiului si iscusit la infaptuirea lor, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Dibaci in a intinde curse, era un bun luptator si se pricepea sa foloseasca izbanda, dar si sa iasa cu bine dintr-o infrangere. Din acesta pricina, multa vreme a fost un dusman de temut pentru romani"

----------istoria------------
Dupa asasinarea lui Burebista, statul dac se divide din punct de vedere politic. Romanii ataca si dupa multe lupte, dacii incep sa piarda speranta...
Cand Decebal devine rege, stabileste legaturi cu statele vecine si intareste armata statului dac.
Dacia era din nou mare si unita, cu frontierele cuprinse intre Dunare, Panonia, Nistru si Carpatii Padurosi.
Dupa multe batalii sangeroase, cu mari pierderi in amandoua tabere vine semnata o pace, intre Decebal si Domitian, care dureaza 12 ani.
Pentru prima data in istoria sa Imperiul Roman era nevoit sa incheie o pace umilitoare. Stapana lumii era obligata sa-l recunoasca pe Decebal rege al tuturor triburilor geto-dace si sa-i plateasca despagubiri in sume de bani.
Domitian vine asasinat iar Traian, ajuns, in cele din urma, imparat datorita calitatilor sale militare, mosteneste o Roma saracita de cheltuielile fara masura ale lui Domitian, ai carei cetateni erau inglodati in datorii. Vestile despre aurul din muntii dacilor nu mai reprezentau de multa vreme o noutate. Pentru Imperiul Roman, ajuns aproape de apogeul politicii sale expansioniste, cucerirea Daciei si instalarea legiunilor in muntii sai era de maxim interes strategic.
Pentru 20 de ani, regele dac a tinut piept celui mai mare imper al timpului - Imperului Roman, dupa care a fost invins, si odata cu el, distrugerea Sarmizegetusei.
Decebal, a murit asasinat, in urma tradari, in timp ce incerca sa se ascunda in Carpatii Orientali si Moldova de astazi, sau s-a sinucis pentru a nu fi prins viu de romani?


In urma acestor evenimente, dupa anul 106 dHr, s-a nascut limba Romana.

Aceasta este istoria...
Care sunt legendele???
--------legende--------
Se spune că înainte de a muri, regele Decebal şi-a blestemat semenii să fie pedepsiţi de Zamolxe dacă vor dezvălui cuiva de sânge străin unde sunt comorile, iar profanatorii de morminte să nu se poată bucura nici măcar o zi de bogăţiile găsite. Bătrânii mai spun că aceste comori au fost legate prin "blestemul şarpelui", astfel încât cei care pun mâna pe aurul dacic vor muri de muşcătură de şarpe.
----------poesie-----------
"Cand sub Traian Romanii i-au biruit pe Daci,
La Sarmisegetuza n-a trebuit talmaci!
Afirma Densusianu si asta totul schimba:
Deci Dacii si Romanii vorbeau aceeasi limba!"


banner